Mesyuarat bersama KPDNKK berhubung Isu Kerugian akibat Pertukaran Harga Minyak Bulanan

Post date: Feb 5, 2016 9:20:20 AM

Salam Semua RN,

Selepas mesyuarat PDAM dengan pihak KPDNKK semalam yang di pengerusikan oleh TKSU (https://www.facebook.com/Pesamp/posts/1567582720233217), pihak KPDNKK meminta PESAMP membantu mereka untuk menunjukkan paras stok akhir bulan yang tinggi di stesen terutama bila ada penurunan harga. Nama stesen tidak akan di beri kepada pihak KPDNKK, cuma data purata kerugian stesen low, mid dan high volume sahaja dengan data stesen dinamakan sebagai site 1, site 2 dll.

PESAMP meminta seramai yang boleh mengisi excel ini dan bagi melindungi data tuan/puan, SILA EMAILKAN TERUS KE ALAMAT admin@pesamp.org DAN BUKAN MENEKAN ‘REPLY’ KEPADA EMAIL INI SUPAYA DATA TIDAK DI HANTAR KE SEMUA EMAIL DALAM GOOGLE GROUP INI. Pihak PESAMP akan compile semua data dan email ke KPDNKK bagi analisa mereka. File excel yang di sertakan ini ada penambah baikkan mengikut feedback yang saya terima setakat ini.

Antara lain, perjumpaan semalam telah membincangkan isu kerugian yang dihadapi oleh RN sejak permulaan sistem pengapungan terkawal bulanan pada 1 Disember 2014 lalu.

Berikut adalah rumusan mesyuarat:

1. Isu Kerugian akibat penukaran harga pam secara bulanan

a. Data diperlukan untuk menganggarkan kerugian yang di tanggung oleh RN

b. Perbincangan semua cadangan untuk menangani isu ini (Floor pricing, hadkan penukaran ke 5 sen, tahap stok 2+1, Preplan untuk 3 hari terakhir dll)

2. Isu komisyen

a. KPDNKK mendapati trend pengusaha sudah mula menyerah stesen, terutama stesen volume rendah dan mini station (white station)

b. Antara isu utama ialah kenaikan kos, kerugian penukaran harga, penghakisan komisyen bersih oleh Licensing Fee, kos-kos lain yang di pindahkan ke pengusaha dll.

c. Cadangan:

i. Meminimakan kerugian akibat perubahan harga minyak

ii. Menyamakan komisyen diesel dan petrol

iii. Melindungi tahap komisyen nett yang di terima oleh Pengusaha (hadkan licensing fee)

iv. Menaikkan komisyen secara keseluruhan

3. Isu Berbangkit

a. PDAM meminta had laku PDA di tukar kembali ke 5 tahun (2 tahun adalah kerana isu ketirisan diesel, sekarang tidak lagi relevan selepas penarikan subsidi)

b. Permintaan PESAMP untuk pembentukan jawatan kuasa rasmi di ketuai oleh kerajaan (KPDNKK dan MoF) bersama OilCo dan Persatuan yang akan membincangkan semua isu polisi, penetapan harga, mekanisma pengapungan terkawal, deregulation, APM dan tahap komisyen.

Sekian & Wasalam,

Khairul Annuar Abdul Aziz

Presiden

Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Petronas Malaysia